dijous, de març 01, 2012

Il·lusions òptiques

Quan els nostres ulls veuen una imatge, la retina la capta i transmet la informació que ha vist a través d’impulsos nerviosos, al cervell. En arribar al cervell, aquest ha d’interpretar la informació rebuda. Llavors, és quan el nostre cos envia les ordres corresponents perquè el nostre cos reaccioni al que veu. Però, en ocasions el cervell no interpreta correctament la informació i es produeixen il·lusions òptiques.
Aquestes d’aquí són imatges d’algunes il·lusions òptiques. Després de cada una hi ha una breu explicació de que provoca aquesta distorsió de la realitat.

Una il·lusió molt típica: una imatge que dóna sensació de moviment. 
L'explicació és senzilla, és un efecte similar al que produeix el cinema. Cada cercle està seguit per un altre, que és igual a l'anterior però està girat. Quan els nostres ulls miren un cercle i després un altre es produeix aquesta sensació de moviment.

Aquesta il·lusió és un altre clàssic. La il·lusió està en que la casella anomenada A i la casella anomenada B, són del mateix color. 
En la segona imatge, sembla que A sigui negre i B blanca.
Però si mirem la última imatge, veurem que són del mateix color.
Al contrari del que molts es puguin imaginar, no s'ha canviat el color de les caselles ni hi ha cap truc per l'estil.
El que passa és que, en la segona imatge, la casella B està a l'ombra del cilindre verd. En veure una ombra (encara que potser hi haurà gent que fins ara no ho haurà notat), el nostre cervell assumeix que la casella B ha de ser més clara perquè les ombres enfosqueixen els objectes que tapen. Així, ens crea la impressió de que és blanca (o gris clar).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada